Kvinne installerer en boligalarm selv.
Installasjon: Kjøper du en boligalarm uten abonnement må du vanligvis sette opp systemet selv.

Boligalarm uten abonnement – fordeler og ulemper

Når du skal gå til anskaffelse av en boligalarm må ta stilling til om du vil ha en alarm med eller uten abonnement.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 19.03.2024 08:19
{share}

Hva som blir billigst kommer i stor grad an på systemet du velger. Under har vi sammenfattet noen av de viktigste fordelene og ulempene med å kjøpe et alarmsystem uten abonnement, i stedet for et tilknyttet vektertjeneste.

Se illustrasjonen for en oppsummering, og les mer detaljert om de ulike punktene under.

En tabell over fordeler og ulemper med boligalarm uten vektertjeneste, innholdet gjengis i teksten under
Tabell: Se hva som skiller boligalarm med og uten vektertjeneste.

Fordeler:

1. Ingen månedlig kostnad

Om du tar deg råd til å betale ned hele husalarmen med en gang slipper du en månedlig kostnad når du kjøper et alarmsystem uten abonnement.

2. Skreddersøm

Mens boligalarmleverandører med vektertjeneste i stor grad selger pakkeløsninger, er det enklere å kjøpe enkeltkomponenter til et eget alarmsystem. Dette har riktignok endret seg en del i senere år, og i dag finnes det mange abonnementer med valgfrie komponenter.

Ulemper:

1. Høy oppstartskostnad

Når du kjøper en husalarm uten abonnement må du betale en betraktelig høyere sum innledningsvis.

2. Installasjon

Installasjonen er gjerne billig, eller til og med gratis, for et alarmsystem tilknyttet vektertjeneste. Dette er imidlertid noe du enten må gjennomføre selv, eller betale en håndverker for, når du kjøper en egen boligalarm.

Montering av boligalarm
Boligalarm uten abonnement: Passer for dem som vet nøyaktig hva de trenger, og er teknisk nok til å følge med på at utstyret fungerer som det skal. Husk at installasjon og vedlikehold likevel bør gjøres av en fagmann.

3. Ingen andre som passer på

Om alarmen ikke knyttet til en alarmsentral hviler alt ansvaret på deg om noe skulle skje, også når du er på ferie. Du mister også mye av avskrekkingseffekten ved å opplyse potensielle innbruddstyver om boligalarm, om du ikke kan sannsynliggjøre at den er knyttet opp mot en vektersentral.

4. Lengre responstid ved brann og innbrudd

En boligalarm med abonnement inkluderer ofte kameradetektorer som sender bilder ved alarmutløsning. Med 24 timers tilknyttet vektertjeneste sikrer du at politi eller brannvesen varsles umiddelbart om en brann eller innbrudd kan verifiseres fra bildene.

5. Service og vedlikehold

Avhengig av hvem du kjøper fra vil du vanligvis ha en garantitid på husalarmer uten abonnement, men du må selv holde rede på at systemet fungerer som det skal. Reklamasjon er rimeligvis mer tidkrevende enn hvis et selskap drifter alarmen og har ansvar for at den fungerer.

6. Risiko for at den blir utdatert

Kjøper du din egen alarm kan det være at den blir utdatert om noen år og du må kjøpe ny. Vær i så fall oppmerksom på bedriften du kjøper fra, slik at du ikke risikerer at de har lagt ned om noen år og du ikke lenger kan kjøpe reservedeler og lignende.

Anbefaling

Om du bør velge å kjøpe deg en egen boligalarm eller abonnere på et alarmsystem fra et alarmselskap, kommer an på hva du vektlegger. Uansett er det alltid en god idé å gjøre grundig research først.

FG logo
Godkjent Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd sikrer at alarmsystemet er godt nok.

Uavhengig av hva slags alarmsystem du velger, er det viktig at det er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd.

Les mer: Hva betyr det at en boligalarm er FG-godkjent?

Markedet for alarmpakker uten abonnement er meget fragmentert. Her finner du en oversikt over FG-godkjente sentralenheter.

Dersom du ønsker tilbud på alarm tilknyttet vekterselskap, slik at du kan sammenligne disse med prisen på husalarmer uten abonnement kan du gjøre det gjennom anbudstjenesten på Boligalarmer.no.