En mobil holdes opp mot en alarmsentral

Hvilket boligalarmutstyr trenger man?

Det finnes et hav av forskjellige komponenter som kan komplementere den standardiserte boligalarmen. Vi har laget en oversikt av det vanligste utstyret som er tilgjengelig på markedet.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13.08.2020

Grunnleggende

Det selges mange produkter på boligalarmmarkedet, men ikke alle er like nødvendige. De følgende komponentene er imidlertid del av enhver standardpakke og vil forhindre eller advare mot de fleste innbrudd og branner.

Hovedenhet

Dette er hjertet og hjernen av ethvert alarmsystem. Her skrur du på og av alarmen, og bestemmer hvilke områder alarmen skal dekke. Alle innbruddsalarmer inkluderer en hovedenhet. Denne blir som oftest plassert i inngangspartiet for å være lett å skru av og på når du kommer hjem, eller forlater boligen.

Alarmskilt

En av de største fordelene ved å ha husalarm er at det er avskrekkende. Innbruddstyven vil heller velge et hus uten alarm, enn et med. Et alarmskilt reduserer risikoen for innbrudd med 99 prosent.

Brannvarsler

røykvarsler
Røykvarslere har i mange år prydet norske tak, men få har kanskje tenkt igjennom om det er det mest brannsikre alternativet.

Det er to typer brannalarmer som er vanlige på det norske markedet. Den runde ioniske røykvarsleren er den vanligste og billigste på markedet. Den koster lite og er effektiv når det kommer til å oppdage flammer. Det er også mulig å seriekoble brannalarmene, slik at hvis én slår alarm, begynner alle å ule. Denne typen brannalarmer har noen ulemper de fleste kan kjenne seg igjen i. En ionisk brannalarm har en vond tendens til å ule av uskyldig matlaging. Den andre typen brannvarslingsanlegg (optisk) blir diskutert i avsnittet "tilleggskomponenter" lenger ned.

Nyttig og praktisk

Disse komponentene er ikke nødvendigvis essensielle for å stanse innbrudd eller advare om brann, men de gjør livet ditt lettere.

Alarm-app

Alarm-appen gir deg full kontroll over ditt alarmsystem. Her kan du styre belysning, overvåke at dører og vinduer er låst og sjekke om alarmen er på. Appene har også en hendelseslogg som gjør det mulig å ha oversikt over hvem som kommer og går. Hvis du har elektronisk lås, kan den også kobles til appen. Noen selskap tilbyr også temperaturoversikt via appen.

Elektronisk dørlås

Elektrisk dørlås
Elektrisk dørlås gjør det lett å vite når barna kommer hjem fra skolen.

Elektriske låser til ytterdører er på vei inn i norske hjem som aldri før. Til tross for noe høy pris er produktene populære. Med tanke på fordelene ved dørlås med kode, er dette forståelig. Én fordel er at du aldri kommer til å glemme eller miste nøkkelen igjen. Så lenge du ikke glemmer koden, kommer du aldri til å bli låst ute igjen. En annen fordel er at du til enhver tid kan få varsling når noen låser opp. Kodelås gir muligheten til dele ut én kode til hver person, slik at appen også forteller deg akkurat hvem som låser opp.

Dette passer bra for småbarnsfamilier hvor barna kommer hjem tidligere enn foreldrene. Den siste store fordelen elektroniske låser har over standardlåser, er at du kan gi en midlertidig kode til personer som trenger tilgang til ditt hjem i en begrenset periode. På den måten slipper du å få laget nye nøkler til vaskehjelpen eller snekkeren.

Fotodetektor/Kameradetektor

Dersom alarmen går, kan en kameradetektor gi informasjon til alarmsentralen ved å sende bilder. Dette gjør det lettere å se om innbruddet er et faktisk innbrudd, eller om det er barna som har glemt å skru av alarmen. Noen detektorer er også utstyrt med varmemålere som gir den mulighet til å oppdage store varmeendringer som ikke genererer store mengder med røyk.

Les mer: Kameraovervåking hjemme

For deg med kjæledyr

Hvis du har kjæledyr som oppholder seg i huset mens du er på jobb, er husdyrtilpasning av alarm nyttig. Det finnes hovedsaklig to måter å tilpasse alarmen til hjemmeværende husdyr. Den ene begrenser hvor følsom sensorene på en tradisjonell alarm er. Den andre sikrer utsiden av huset fra inntrengere.

Husdyrtilpasning med standard alarm

Liten katt
Med skallsikring kan kjæledyret ditt vandre rundt i huset uten fare for at alarmen går av.

Flere alarmselskap tilbyr tilpasning av alarmsystemet til kjæledyr. Selskapene har forskjellig maksgrense på hvor mye dyret kan veie. Sector Alarm kan tilpasse sine sensorer til å overse husdyr på under 15 kilo. Verisure har en øvre grense på 35. Forhør deg med alarmselskapet om hvilke tilpasningsmuligheter de har for husdyr.

Les også: Tilpasning av boligalarm til dyr.

Skallsikring/Magnetkontakt

En annen måte å sikre din bolig er ved magnetkontakter. Disse blir plassert på vinduer og dører, og vil utløse alarmen hvis noen åpner objektet de er festet til. Denne typen alarmsystem kalles vanligvis skallsikring og gjør det mulig for både dyr og mennesker å bevege seg rundt i boligen når alarmen er på. Dette er et godt alternativ til husdyrtilpasning hvis du har kjæledyr. Skallsikring kan kombineres med glassbruddetektor eller sjokksensor for ekstra sikkerhet.

Les også: Skallsikring.

Tilleggskomponenter

Betjeningspanel

Å ha flere betjeningspanel kan komme godt med hvis en bolig har flere inngangspartier som blir brukt hyppig. Også i hus med flere etasjer, hvor alarmen er på i første etasje om natten, kan et betjeningspanel ved trappen ha sine fordeler. Mange av fordelene med ekstra betjeningspanel har nå blitt til dels overflødig på grunn av appen.

Fjernkontroll

fjernkontroll til alarm
Flere alarmselskap tilbyr fjernkontroll til alarmsystemet sitt.

Fjernkontrollen fungerer på mange måter som et bærbart betjeningspanel og har derfor lignende fordeler. Også nødvendigheten av fjernkontroll har blitt redusert på grunn av appen. Appen har lenger rekkevidde og er vanskeligere både å glemme og miste siden den er på mobilen.

Kodebrikke

Kodebrikken fungerer som en nøkkel til alarmen. Med denne kan en person skru av alarmen uten å kunne koden. Denne er praktisk hvis du har regelmessig arbeid i huset, eller om det ved andre tilfeller kan føles ubehagelig å gi ut koden. Fordelen med denne brikken er at den registrerer hvem som skrur av og på alarmen hver gang. Dette gjør at du kan vite hvem som har vært inn og ut av boligen din. Det er også mulig å sperre en brikke hvis den blir mistet.

Les også: Ulike låsløsninger.

Sjokksensor

Denne komponenten kjøpes som oftest som et tillegg til skallsikring. Der hvor magnetkontaktene kun reagerer hvis enten en dør eller et vindu blir åpnet, vil sjokksensoren reagere når noen prøver å bryte seg inn. Denne komponenten kan derfor gi tidligere advarsel enn magnetkontaktene.

Glassbruddetektor

På samme måte som sjokksensoren, er glassbruddetektoren en tilleggskomponent til skalløsningen. Der hvor en magnetkontakt kun vil utløse alarmen dersom et vindu eller en dør blir åpnet vil denne komponenten gjøre det også hvis en rute blir knust.

Optisk røykdetektor

De fleste branner starter med lite flammer, men mye røyk. En optisk røykvarsler observerer dette og kan reagere tidligere ved brann. For mer om forskjellen mellom standard brannalarm og optisk røykdetektor kan du lese her.

Sirene

sirene
Sirenen uler på 105 desibel, som tilsvarer en hylende tenåring. Nok til å skremme de fleste innbruddstyver.

Sirenen skrus på enten ved brann eller ved innbrudd. Den gir en høy ulende lyd som vekker alle i huset, samtidig som den er avskrekkende for tyvene. Sirenen kan være nyttig hvis du sover tungt eller har stor bolig.

Vann- og temperatursensor

Vann- og temperatursensorer gir tidlige varsler om skader som er forårsaket av vann- eller temperaturendringer. Vannlekkasjer medfører ofte store kostnader, og denne komponenten kan varsle før skadene blir for omfattende. Hvis lekkasjen blir oppdaget tidlig nok, kan du unngå tidkrevende og dyre reparasjoner.

Tale- og lytteenhet

Tale- og lytteenheten skrur seg på hvis alarmen har gått. Boksen gjør det mulig for alarmsentralen å raskt finne ut om alarmen har gått ved en feil, eller om det faktisk er innbrudd. Enheten kan også være avskrekkende for en innbruddstyv hvis han eller hun tror noen befinner seg i boligen.