Optisk, eller ionisk røykvarsler: Hva bør du velge?
For dem som har prøvd å sette seg inn i brannvarsling er det ikke noe nytt at det er mange ulike begreper ute og går.
Vi har tidligere sett på forskjellen mellom varme- og røykdetektorer, og i denne artikkelen ser vi på forskjellen mellom optisk og ionisk røykvarsler.
Ionisk røykvarsler
Den tradisjonelt mest vanligste røykvarsleren som man gjerne finner enkeltstående varianter av i norske hjem er den ioniske.
Du kan se at røykvarsleren din er ionisk ved at den har et lite «radioaktiv»-merke på undersiden.
Slik fungerer en ionisk røykvarsler:
I ioniske røykvarslere oppdages røykutviklingen ved hjelp av en radioaktiv kilde inne i røykvarsleren av typen Americum.
Radioaktiv stråling sendes ut i rommet og treffer denne en gasskilde vil denne bli positivt ladet og trekkes mot en negativt ladet plate i røykdetektoren. Når gassen treffer platen sendes det strøm igjennom røykvarsleren og alarmen går.
Mange velger å kjøpe ioniske røykvarslere i stedet for optiske, siden de koster mindre og har god evne til å fange opp røyk når de er nye. Det man imidlertid må være klar over er at det radioaktive stoffet inne i den ioniske røykvarlseren brytes ned over tid, og for at det ikke skal være så mye radioaktivt materiale at det utgjør en helserisiko, er det et krav om at det radioaktive stoffet brytes ned såpass raskt at effekten er helt borte etter 10 år.
Dette betyr at ioniske røykvarlsere ikke er helseskadelige i seg selv, men det betyr samtidig at effekten deres vil bli stadig dårligere ettersom tiden går, og man må derfor passe på å bytte ofte.
Fordeler:
- Pris
- Spesielt god ved flammebrann
Ulemper:
- Dårlig på å plukke opp ulmebranner
- Må byttes ofte
- Radioaktivt materiale betyr at den må deponeres som farlig avfall
- Større sjanse for falsk alarm
Plassering:
Siden en ionisk røykvarsler er mest effektiv i å fange opp flammebranner bør den plasseres et sted der disse ofte forekommer.
Kjelleren og loftet er eksempler på steder der det gjerne er mye brennbart materiale, så en flammebrann fort utarter seg, samtidig er dette også stedene det er fort gjort å glemme å bytte ut røykvarsleren, så gjør i så fall en rutine på å bytte dem ut.
Optisk røykvarsler
Optiske røykvarlsere har blitt stadig mer populære i senere år, og er den varianten som nå gjerne er inkludert i boligalarmpakker.
Slik fungerer en optisk røykvarsler:
Som navnet tilsier bruker en optisk lysvarsler optikk, men det betyr ikke at den filmer, eller tar bilder av brannutviklingen. I steden bruker den optiske røykvarsleren en lyskilde som ved hjelp av en linse gjøres om til en lysstråle.
Om røyk så oppstår i rommet blir lysstrålen brutt, noe som registreres på en foroelektrisk sensor i varsleren og utløser alarmen.
Fordeler:
- Spesielt god ved ulmebrann
- Taper ikke effekt over tid på samme måte som en ionsik alarm, men bør fortsatt byttes hvert tiende år
Ulemper:
- Dyrere enn sin ioniske motpart
Plassering:
En optisk røykvarsler er klart best på å fange opp ulmebranner, og varsler opptil en halvtime raskere enn en ionisk alarm. Derfor er det smart å i hvert fall plassere optiske røykvarslere alle steder der en ulmebrann er sannsynlig.
Eksempler er kjøkken, der tørrkoking av kjeler og lignende kan forekomme, vaskerom og soverom er andre eksempler. Brann i tepper, senger og vaskemaskiner starter gjerne som ulmebrann.
Hvilken røykvarsler bør jeg velge?
Som vi har vært inne på, har ioniske og optiske røykvarslere ulike fordeler og ulemper. Hvis du ikke er opptatt av pris, er uten tvil en kombinasjonsvarsler det beste. Disse bruker begge typer røykvarsling og er derfor de sikreste, selv om de selvsagt også har en noe større sjanse for falsk alarm.
Viktigst av alt er det at du husker å bytte ut detektorene ofte nok. Et bra triks er å skrive opp kjøps-/produksjonsdato på alarmen, og det er også smart å legge inn en årlig sjekk av røyvarslerene i kalenderen. Det er også viktig å passe på at røykvarslerne er seriekoblet.