Avarn Security AS (org.nr. 943 184 097) er en raskt voksende kjempe i sikkerhetsmarkedet generelt.

Selskapet er en totalleverandør av sikkerhet i det nordiske markedet innen alarm- og vakttjenester, flyplass-sikkerhet, industrivern og beredskapsløsninger.

Det ble grunnlagt som Vakt Service AS i 1987, og var deretter kjent som Nokas AS mellom 2010 og 2020. Selskapets største eiere er Stiftelsen Fritt Ord, Sanok Invest, Nomad Holding AS og WFW Invest AS.

Historien om storkjøpet

I 2019 gjennomførte Avarn Security, da kjent som Nokas, tidenes oppkjøp i sikkerhetsbransjen ved å kjøpe Avarn Security i Sverige og Finland.

Avarn Security har hatt et solid feste i det finske og svenske markedet siden 2016, og mer enn 60 prosent av konsernets totale omsetning er ventet å komme fra disse to landene i 2020.

Alarmselskapet ønsket en tydelig felles identitet for de rundt 16.000 ansatte i alle tre landene, og innen 15. juni 2020 var navnebyttet et faktum.

Etter navnebyttet vil kontanthåndteringen, Nokas Cash Handling, fortsette som før under Nokas-navnet som eget AS.

Da boligalarmbransjen holdt pusten

I november 2011 kjøpte Avarn Security, da kjent som Nokas, opp alle boligalarmkundene til G4S. Med dette firedoblet de selskapets private alarmkunder fra rundt 20.000 til over 76.000.

Det gjorde i tillegg at selskapet føk forbi Sector Alarms 70.000 daværende kunder, til å bli det nest største boligalarmselskapet i Norge etter Securitas Direct. De fleste utenforstående var enige om at dette var en knallhard, strategisk satsing på boligalarmbransjen fra det diversifiserte sikkerhetsselskapet.

Stor var derfor overraskelsen da Avarn Security snudde seg rundt og solgte G4S-kundene videre til Sector Alarm bare en måned senere. At dette var det første salget i selskapets da 24 år lange historie, gjorde det ikke noe mindre oppsiktsvekkende.

En god handel

Ettersom mer informasjon kom opp ad dage, ble det klart at Avarn Security hadde gjort en veldig god handel. Kort oppsummert innebar avtalen at:

  • Avarn Security fikk 420 millioner kroner for G4S-kundene. 100 millioner mer enn de selv betalte fire uker tidligere.
  • Sector Alarm gikk med på å bytte partner på vektertjenester fra Securitas til Avarn Security.
  • Sector og Avarn Security inngikk en intensjonsavtale om å gå sammen om kjøp av alarmselskap i andre land i Europa.

De eksisterende boligalarmkundene til Avarn Security ble også solgt til Sector Alarm i det påfølgende året, 2012.