Bilde av en telekommunikasjonsantenne

Hva er GSM og hvordan fungerer GSM-alarmer?

De tradisjonelle boligalarmene basert på kabler har i stadig større grad måttet vike for trådløse alarmer. En populær form for trådløs alarm er en såkalt GSM-alarm.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 15.04.2021
GSM logo
Den internasjonale logoen til GSM. Forkortelsen GSM er forklart lenger i denne artikkelen.

Slik fungerer en GSM-alarm

En GSM-alarm bruker mobilnettverket til å sende informasjonen boligens alarmsentral har fått fra de tilknyttete alarmdetektorene til en bemannet alarmsentral hos et alarmselskap og/eller din egen mobiltelefon, avhengig av hva slags boligalarm du har kjøpt og om du har kjøpt en alarm med abonnement på vektertjenester.

Selve signalene mellom boligens alarmsentral og sensorer/sirene i en trådløs alarm skjer vanligvis gjennom radiobølger uavhengig av mobilnettet.

Bruk av GSM blant alarmselskapene

De norske alarmselskapene har tatt en ulik tilnærming når det kommer til GSM, men de aller fleste bruker det på en eller annen form.

Sector Alarm baserer seg på rent GSM-baserte alarmer. Dette begrunnes med at det er bedre enn kablet alarm, siden det er estetisk penere grunnet ingen synlige ledninger, det gir mange valgmuligheter i plasseringen av sentralen («hjertet av alarmen») og det påvirker ikke telefoni og bredbånd i boligen på noen måte.

Verisure har på sin side en bredbåndsbasert løsning som standard for sin «VBOX». Verisure begrunner dette med at kablet alarm gir en mer jevn og sikker funksjon enn en trådløs løsning. Den modellen som følger med standardpakkene har imidlertid mulighet til å bruke både bredbånd og GSM. Dobbeltløsning med GSM er tilbudt som en sikring i tilfelle nettveksledningen skulle bli dratt ut, eller internett på annen måte skulle bli kuttet til boligen.

Hva er GSM?

GSM hadde tidligere det franske navnet Groupe Spécial Mobile, men forkortelsen er nå bedre kjent under det engelske navnet Global System for Mobile Communications. Som navnet tilsier er GSM altså en standard satt for mobiltelefonnettverk. GSM begynte som protokollene som brukes i såkalt andre generasjons, eller 2G, mobilkommunikasjon, og har siden blitt utvidet og forbedret med med GPRS, EDGE, 3G og 4G.

GSM-systemet er ekstremt utbredt som standard, og selv om det ble utviklet i Europa av ETSI ble det raskt den globale standarden for mobilkommunikasjon.

Fasttelefon - et alternativ til GSM

Ikke alle trådløse alarmer baserer seg på GSM for å ringe ut. Det er også mulig å koble opp en trådløs alarm mot fasttelefonlinjen til boligen.

Denne løsningen var veldig populær før, men ettersom stadig flere velger å kvitte seg med fasttelefon er løsningen rimeligvis på tilbakegang.