Batteri blir tatt ut av en røykvarsler

Fremdeles slurver vi med røykvarsleren

Til tross for stadige kampanjer lar mange vær å sjekke røykvarsleren. Såpass mange slurver at det er farlig.

Bilde av Nora

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 04.08.17
Fakta

Branner i Norge

  • I 2018 omkom 39 personer i Norge i brann.
  • Dagen det brant mest i 2018 var 23. desember.
  • Det brenner oftest i eneboliger.
  • I løpet av desember 2019 rykket brannvesenet ut 397 ganger.

Kilde: Direktorat for sikkerhet og beredskap.

Vis mer

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag av Boligalarmer.no i 2018, oppgir 1 av 20 i Oslo og Akershus at de aldri sjekker om røykvarsleren virker.

– Selv om det er snakk om relativt lave tall er vi bekymret over at 1 av 20 oppgir at de aldri sjekker røykvarsleren. Spesielt med tanke på at majoriteten av folk som er bosatt i Oslo og Akershus bor tett enten i leiligheter eller rekkehus, sier kommunikasjonsansvarlig i Boligalarmer.no, Kim Arne Hammerstad.

Statistisk sett vil det altså bo mange personer i et borettslag som aldri sjekker røykvarsleren.

Sjekk på «røykvarslerens dag»

1. desember er «røykvarslerens dag», og i den forbindelse er det en god anledning til å sjekke røykvarsleren og eventuelt skifte batteri i den.

– Når folk bor tett er det viktig å huske på at man aldri er sterkere enn det svakeste leddet. Røykvarslere gir beskjed om brann tidlig i tilløpet, noe som gjør at en har mulighet til å slukke brannen før den utarter. På den måten minsker muligheten for at brannen sprer seg til andre leiligheter, sier Hammerstad.

Bør gå for kombinasjonsvarsler

Hammerstad anbefaler å velge kombinasjonsvarsler når man skal kjøpe røykvarsler. Disse kombinerer både ionisk og optisk teknologi, slik at man får det beste fra begge teknologiene. I tillegg oppfordrer han til å seriekoble røykvarslerne.

– Med seriekoblede røykvarslere blir du varslet på soverommet dersom det er røykutvikling i stuen eller på kjøkkenet i stedet for at du først varsles når det er røyk på soverommet. Dette kan være dyrebare minutter å spare i forbindelse med en brann, som kan minimere skadeomfanget dramatisk, sier Hammerstad.

Flest branner i desember

Desember er den måneden i året med flest branntilløp og dessverre også flest som blir skadet i brann. Det henger gjerne sammen med at vi bruker mye elektrisitet, mer levende lys enn vanlig og konsumerer mer alkohol som gjør oss mer uforsiktig.

Røykvarsleren er den billigste og beste forsikringen man kan ha når det kommer til tidlig varsling av brann. Å bruke fem minutter på å sjekke røykvarsleren og eventuelt bytte batteri er det smarteste du kan gjøre nå i adventstiden, slår Hammerstad fast.

– Da koster det så lite å ta alle mulige forholdsregler når det kommer til røykvarsleren. Derfor vil vi oppfordre alle til å sjekke røykvarsleren før vi går inn i juletiden for fullt, sier han.

Trønderne slurver, nordlendingene glemske

I undersøkelsen kommer det frem visse forskjeller mellom de ulike landsdelene. Folk bosatt i Trøndelag at de sjekket røykvarsleren sist for mer enn ett år siden. Det er hele ni prosentpoeng mer enn landsgjennomsnittet.

Folk bosatt i de nordligste fylkene av landet er derimot langt mer glemske enn resten av landet. Mens i gjennomsnitt 9 prosent i Norge oppgir at de ikke husker sist gang de sjekket røykvarsleren, sier hele 16 prosent i Nord-Norge at de ikke kan huske sist gang røykvarsleren ble sjekket.