Et lite kamera står i en bokhylle.

Kameraovervåking hjemme

Skal du ha kameraovervåking i hjemmet ditt må du sette deg godt inn i lovverket. Alarmselskapene velger vanligvis kameraer som kun utløses av detektorer.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Sist oppdatert: 24.09.2020 13:25
{share}

Ikke bare å sette opp et kamera

Hvis du skulle ønske å sette opp et eget overvåkingskamera er det strenge regler for hvordan dette kan gjøres.

Du har anledning til å sette opp egne kameraer innenfor din egen eiendom, men gjør du dette skal alle som kan ha interesse av å vite at de blir overvåket ha informasjon om dette. Dette gjelder f.eks. gjester, hushjelp eller andre som befinner seg på området som blir overvåket.

Det er heller ikke lov å overvåke noe annet enn din egen eiendom. Hvis kameraet fanger opp en del av naboens tomt eller en del av offentlig område, er dette er et brudd på loven.

Datatilsynet

Du finner mer detaljert informasjon om reglene hos Datatilsynet.

Gå til Datatilsynets infosider om kameraovervåking

Detektorer: Et godt alternativ

På grunn av det strenge lovverket, tilbyr de fleste boligalarmleverandørene i stedet kameraer som aktiveres til å ta bilder eller video når alarmen utløses. Disse kalles gjerne kameradetektorer, eller bevegelsesdetektorer.

Bildene som detektorene tar sendes direkte til alarmsentralene slik at årsaken til alarmutløsningen avdekkes raskt, og det mest hensiktsmessige tiltaket kan iverksettes. Oppdages det røyk, gir man for eksempel beskjed til brannvesenet.

Vidvinkel linse

Detektorer i typiske boligalarmer har opptil 130 graders vidvinkel linse, og dermed mange meters rekkevidde. Kameraene vil derfor kunne avdekke årsaken til at alarmen ble utløst selv i store rom med bare ett kamera.

Kan stilles inn så husdyr går fritt

De fleste kameraene kan stilles inn slik at husdyr kan bevege seg fritt inni huset mens alarmen er på, uten at alarmen utløses.

Dette gjør at du slipper å stue inn katten eller hunden i et eget avlåst rom mens du er borte, og likevel opprettholde topp sikkerhet i boligen din.

Les også: Slik får du en husdyrsikker alarm

Forstyrrer ikke privatlivets fred

Man behøver ikke være redd for at alarmselskapet overvåker privatlivet til enhver tid via kameradetektorene. Kameraene tar aldri bilder uten at alarmen er utløst. Det er strenge regler knyttet til kameraovervåking og personvern, nettopp for å forhindre denne typen aktivitet.

Finnes fleksible løsninger

Kameradetektorer utløses kun ved alarm. Ønsker du et mer fleksibelt kamera, tilbyr ofte alarmselskapene tilleggsfunksjoner- eller kameraer som tillater deg å ta bilder av huset når ingen er hjemme. Disse bildene er som regel ikke tilgjengelig for alarmsentralen.

Få skreddersydde tilbud på boligalarm med kamera her.