AS Norsk Vaktselskap: Først i Norge på boligalarm

Informasjon om Securitas sin forløper i Norge.

Om AS Norsk Vaktselskap

Forløperen til Securitas i Norge, Aksjeselskapet Norsk Vaktselskap, var det første selskapet til å tilby boligalarm med bemannede sentraler i Norge.

Norsk alarmhistories barndom

10. mai 1929 ble AS Norsk Vakselskap opprettet. I mange år var selskapet et rent vekterselskap.

Norsk alarmhistorie begynner på mange måter for fullt etter andre verdenskrig. Før den tid var det kun ytterst få næringseiendommer og offentlige bygg som hadde alarm. Selv disse hadde ikke stort høyere teknologisk nivå enn at hovedpoenget vanligvis var å sette igang en skingrende sirene som skulle stresse potensielle innbruddstyver.

En pionér på boligalarm

I 1946 kom imidlertid den første store alarmsatsningen i Norge, med opprettelsen av Alarmselskapet Securitas opprettet, et samarbeid mellom Norsk Vaktselskap og danske De Forenede Vagtselskaper. Formålet med selskapet var å tilby innbruddsalarm, men det tok likevel flere år fra opprettelsen før teknologien hadde nådd langt nok til at man kunne tilby alarm til den jevne boligeier.

Først på sent 50-tall/tidlig 60-tall kom det massemarkedsteknologi som gjorde det mulig å sende alarmsignaler automatisk gjennom telefonnettet. Som første selskap i Norge var det Norsk Vaktselskap som da opprettet de første vaktsentralene for mottak og respons av alarmsignaler fra både privatboliger.

På vaktstasjonen kom alarmmeldingene ut som en papirstrimmel, der det kunne leses av hva slags alarm som var utløst (innbrudd, brann etc.) og hvor alarmen var montert.

Selskapet slo seg opp nesten uten konkurranse, men noen mindre konkurrenter gjorde samarbeid med Falken om å bruke deres responskorps, før Falken hadde lansert sin egen alarmtjeneste.

Eierskapet forlater Norge

Den sjette september 1969 ble AS Norsk Vaktselskap helt innlemmet i Securitas-konsernet gjennom et oppkjøp av aksjemajoriteten fra svenske Securitas AB, og hovedvirksomheten byttet samstundes navn til Securitas AS.

Boligalarmvirksomheten ble så i 1988 skilt ut fra Securitas-konsernet som et eget selskap: Securitas Direct AS. I dag opererer selskapet i boligalarmmarkedet gjennom merkevaren Verisure.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Personvern

Tjenester

Boligalarmer.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere leverandører på alarm til ditt bruk.

Jeg har en privat bolig

Jeg representerer et borettslag

Jeg representerer en bedrift