Bilde av en luskende skygge utenfor et hus

Hvor stor er effekten av en innbruddsalarm?

De fleste vil på et punkt lure på om det egentlig er noe vits å kjøpe boligalarm, men boligalarm har vist å ha en reell effekt på innbruddsfaren.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 15.04.2021 09:09
{share}

En studie gjennomført av NHO Service, FNO og Prognosesenteret viser at det var hele 25 ganger større risiko for innbrudd om du ikke har FG-godkjent alarm tilknyttet vektertjeneste.

Det er flere grunner til at alarm reduserer innbruddsfaren, men fem av de viktigste er:

1. Avskrekking

For de fleste er nok avskrekking en av de viktigste grunnene til å skaffe seg en innbruddsalarm.

Spesielt om du har et boligalarmsystem knyttet opp mot en vektertjeneste er det få skurker som tør å ta sjansen på å bryte seg inn. Det er tross alt såpass mange andre som ikke har sikret boligen sin.

I en studie gjennomført av forskere ved Rutgers University viste det seg at sikkerhetseffekten av boligalarm også har en positiv effekt på husene i nærområdet ditt. Ved å skaffe deg boligalarm er du dermed også en god nabo.

2. Vanskeligere å gjennomføre innbrudd

For frekkere tyver som eventuelt tar sjansen på at alarmen er av, vil en alarm med høyt lydnivå få alle andre enn de mest hardbarkede kriminelle til å legge på sprang.

Bilde av en innbruddstyv som bryter seg inn i et hus
En høylytt alarm vil sende de fleste innbruddstyver på sprang, og i det minste redusere hvor lenge innbruddet varer.

Få tilbud på innbruddsalarm her

Desibelnivået i moderne alarmer gjør det nesten uutholdelig å oppholde seg i huset, og gjør det så å si umulig å konsentrere seg, så tyven ikke kan praktisere sitt håndverk.

3. Nabovarsling

En alarm med høy lydstyrke vil også kunne gjøre naboene oppmerksom på at noe er på ferde, så de tar kontakt med politi eller kommer for å se at alt er som det skal.

Bare pass på at du ikke «roper ulv» for mange ganger ved å utløse alarmen ved en feil.

4. Rask respons

For tyverialarmer tilknyttet vektersentral er selvsagt et viktig aspekt at man får betraktelig raskere respons fra sikkerhetspersonell enn man ofte kan vente av politiet.

Vekterselskapene har til enhver tid patruljebiler kjørende klar til utrykning, og på grunn av antallet falske alarmer prioriterer vanligvis ikke politiet innbrudd som ikke kan verifiseres av øyenvitner.

Få tilbud på alarm med utrykningstjeneste her

Om du skaffer deg en alarm med fotodetektor vil i tillegg bilder av innbruddet sendes til sentralen, slik at de raskt kan sette inn en passende respons, og eventuelt kontakte politiet med all nødvendig informasjon.

Vær klar over at vekterne ikke bruker blålys og må forholde seg til trafikken. Selv om de ikke skulle ta en innbruddstyv på fersken vil de både kunne begrense tiden denne bruker på å gjennomsøke huset og rette opp skader, som for eksempel knuste ruter. Sistnevnte er spesielt viktig om man skal være lenge borte, for å blant annet unngå ytterligere skader fra vær og vind.

5. God nattesøvn

Man skal ikke undervurdere den psykologiske effekten av å ha alarm. Det å vite at du vil bli varslet om noen prøver å trenge seg inn i huset ditt, og at hjelpen i så fall er nær, gir en ekstra trygghet for både deg og de minste i huset.

De fleste moderne innbruddsalarmer har to ulike settinger: En med sensorer som slår alarm ved enhver bevegelse, og en annen som kontrollerer at vinduer og dører er lukket.

Førstnevnte sikrer boligen din når du selv er ute av huset, mens sistnevnte – såkalt skallsikring – går fint å ha på, selv når du er hjemme.

Om du er interessert i mer informasjon om innbruddsalarmer kan du bruke anbudstjenesten på Boligalarmer.no.