Bilde av en gammel dame som holder opp en trygghetsalarm

Hva er forskjellen på trygghetsalarm og SOS-alarm?

Trygghetsalarm og SOS-alarm gjør mye av det samme, men skilles av noen sentrale forskjeller.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 29.09.2021 10:31

Mange har nok hørt ordet «trygghetsalarm», uten at de fleste av oss vet akkurat hva det betyr. På samme måte har også «SOS-alarm» blitt et stadig mer vanlig ord, og gradvis erstattet den mer dramatiske betegnelsen «panikkalarm».

Felles for begge alarmtypene er at de fungerer gjennom å trykke på en alarmknapp, som setter deg i kontakt med en vakthavende. Med mindre du kan bekrefte at det er en falsk alarm vil det sendes en utrykning til deg.

Selv om de to alarmtypene er relativt like, har de også noen viktige forskjeller:

Støtte til trygghetsalarm

Trygghetsalarm er et beskyttet begrep på en form for alarm som man i enkelte kommuner kan søke støtte til. For å kvalifisere til å motta trygghetsalarmen må du bli vurdert som trengende, og ha en inntekt under 2G i folketrygden.

Alle kan imidlertid skaffe seg en SOS-alarm, uten å være avhengig av å bli vurdert som en verdig trengende.

Få tilbud på SOS-alarm fra flere alarmselskaper gjennom Boligalarmer.no

En annen viktig distinksjon mellom de to alarmtypene er at en trygghetsalarm er tilknyttet offentlig helsevesen, mens en SOS-alarm er tilknyttet en vektertjeneste.

Trygghetsalarm er altså primært for medisinske problemer, mens SOS-alarmen også kan brukes om det skulle skjer noe mistenkelig utenfor boligen din.

SOS-alarm blir stadig mer vanlig

Mulighet for SOS-alarm har blitt en vanlig del av moderne boligalarmsystemer med abonnement, og kommer da gjerne fastmontert i boligen. Trygghetsalarmer på sin side kan enten være fastmontert eller mobile, avhengig av det lokale tilbudet.

Har man fjernkontroll eller mobilapp til boligalarmen kan ofte SOS-alarmen også være mobil.