Logo Falken Boligalarm

Falken: En pionér på boligalarm i Norge

Om Falkens boligalarmtjeneste og informasjon for gamle Falken-alarmkunder.

Om Falken

Denne artikkelen er om det gamle selskapet Falken. Moderne Falck finner du informasjon om fra lenken.

Falkens historie

Falken har levert sikkerhetsrelaterte tjenester i Norge så langt tilbake som 1949, da norske Arne Andresen grunnla Falck Norsk Redningskorps AS, som en norsk avlegger av danske Falck.

Kort tid etter skiftet selskapet navn til Falken Redningskorps AS. Hovedgeskjeften på denne tiden var bilberging, men den ble raskt involvert i andre områder av sikkerhetsbransjen.

Falkens boligalarmvirksomhet

Falken var et av de første selskapene i Norge som ble innvolvert i alarmbransjen. Allerede på 1950-tallet gjorde selskapet sine første forsiktige steg inn i bransjen og fra sent 1960-tall til tidlig 1970-tall ble boligalarm en bi-inntekt for selskapet som fra før av var mest forbundet med bilberging og annen redning.

I disse årene solgte ikke Falken et eget boligalarmprodukt, men Falkens redningskorps gjorde partneravtaler med små konkurrenter av den daværende nærmest monopolisten på boligalarm tilknyttet vektertjeneste: AS Norsk Vaktselskap (senere Securitas Direct). Konkurrentene hadde ikke råd til å ansette egne vektere til bemannede stasjoner, i stedet ble dødtiden for Falkens redningskorps brukt: Vinn-vinn for begge parter.

Det første egne alarmtilbudet

Falkens første egne boligrelaterte alarmtilbud kom i 1975 med en trygghetsalarm ved navn Eversafe Plus, myntet på eldre og handikappede. En rekke tekniske problemer gjorde imidlertid at alarmen raskt fikk klengenavnet "Neversafe". Like fullt hadde selskapet tatt et viktig steg i retningen av en egen alarmsatsning, som skulle vokse seg stor i de kommende årene.

Allerede året etter, i 1976, begynte Falken å selge egne innbruddsalarmsanlegg. I første omgang i Rogaland, raskt utvidet til å inkludere de støste byene på Sør- og Østlandet. Alarmsatsningen var imidlertid ganske haltende i flere år, grunnet grunnlegger Arve Andresens skepsis til å investere tilstrekkelig i teknologi og utvikling innen alarm.

Gradvis profesjonalisering innen innbruddsalarm

Sommeren 1982 passerte selskapet sin første store milepæl innen boligalarm: FG-godkjenning av sin nybygde hovedalarmsentral på Tåsen i Oslo.

Ettersom lederrollen i selskapet ble tatt over av neste generasjon Andresen ble det investert stadig tyngre, og i 1988 hadde omsetningen fra alarmsatsningen nådd 18 prosent og blitt et solid tredje ben for selskapet, bak bil- og ambulansetjenestene. Samme år ble alarmvirksomheten skilt ut i et dedikert datterselskap: Falken Alarm og Sikkerhetsteknikk (FAS) AS, under ledelse av ingeniør Tore Nordberg.

Magnum 1000 og gullalderenFalken Alarm - Tre logoer for boligalarm

Herifra starter for alvor gullalderen for Falkens alarmsatsning. I 1992 har alarm nådd 28 prosent av totalomsetningen og omfatter foruten innbruddsalarm også ransalarm, båtalarm, heisalarm, røykalarm, brannalarm, diverse tekniske alarmer, adgangskontroll, fysisk sikring, overvåkning, utrykning og vakttjeneste. De neste par årene installeres det ca. 1000 nye anlegg i året.

I 1995 skjøt skjøt selskapet gullfuglen gjennom en veldig gunstig avtale med amerikanske Napco om import av boligalarmsentralen Magnum 1000. Sentralen blir godkjent av både FG og Teletilsynet og er både teknisk overlegen det meste annet i det norske markedet på denne tiden og i tillegg svært kostnadseffektiv. Så populær var Magnum 1000 at den til og med får en egen episode dedikert til seg av datidens kanskje mest populære TV-program: Mot i brøstet.

Morten Stokke tar over lederrollen i FAS i 1996 og hele 6000 boligalarmanlegg fra Falken installeres dette året. "Alarm tilknyttet Falken" på et alarmklistremerke i gull og blått blir et vanlig syn på husvegger rundt om i det ganske land.

Oppkjøp, fusjon og begynnelsen på slutten

I samme år - 1996 - kjøpte det danske Falck-konsernet ut Andresen-familien helt, som en del av en større Norden-satsning. De neste årene blir preget av store reorganiseringer. I 1998 fusjoneres FAS inn i Falken AS og blir en del av divisjon Sikkerhet, en av fem divisjoner, som så bytter navn til divisjon Alarm. To år senere, i 2000 ble Falck selv fusjonert med britiske Group 4, og året går alarmsjef Stokke til fordel for eksternt innhentede Johnny Ristan.

Under Ristan gjør alarmdivisjonen en grov bommert. I et forsøk på å møte den økte konkurransen fra den nyankomne konkurrenten Sector Alarm som dette året lanserte sitt enkronerstilbud ga Ristan klarsignal til et ekstremt salgspress, som endte med å koste Falck skrekkelig dyrt. Et kobbel av relativt hensynsløse provisjonsselgere får nesten frie hender til å selge alarmer til en slikk og ingenting, og resultatet blir enorme salgskostnader og svært misfornøyde kunder, ettersom bakapparatet svikter under den nye kundeflommen.

Sammenbruddet og fisjonen

I 2001 er det fullstendige sammenbrudd blitt et faktum. Tusenvis av misfornøyde kunder, en totalt feilslått samarbeidskampanje med Rimi og en stempling som useriøs aktør av FG resulterer i tap på mangfoldige titalls millioner. Falcks toppleder Arne Fr. Marhiesen må gå og i løpet av 2002 er nesten hele konsernets toppledelse skiftet ut.

Ryddeguttene som kommer inn gjør klar for å splitte den trøblete alarmvirksomheten fra kjernevirksomheten innen redningstjenesten. I 2003 skilles den norske virksomheten i to ulike AS: Falck Redning AS, med områdene redning og helse, og Falck Norge AS, som hadde boligalarm og vakttjenesten. Det er i denne forbindelse navnet ut til konsument byttes fra Falken til Falck.

Hattedans for alarmkundene

I 2004 splittes så morselskapet Group 4 Falck på samme måten i to: Group 4 tar alarm- og vaktvirksomheten og fusjoneres samtidig med Securicor og blir til G4S. Alarmvirksomheten i Falck Norge AS bytter samtidig navn til G4S Security Systems AS, med datterselskapet G4S Alarm AS for boligalarmvirksomheten. Samtidig blir Falck Redning AS en del av et eget redningskonsern ved navn Falck.

G4S fortsetter å drive den gamle alarmvirksomheten til Falken videre, før de i 2011 selger de forhenværende Falken-kundene i G4S Alarm til Nokas. Nokas selger dem så videre til Sector Alarm, bare en knapp måned senere. Om du var Falken-kunde siden oppstarten, vil du med andre ord ha opplevd at selskapet du har alarm hos har byttet navn hele fem ganger: Fra Falken, til Falck, til G4S, så Nokas og nå til slutt til Sector Alarm.

Som en Fugl Føniks

Her skulle man kanskje tro at Falkens alarmhistorie sluttet, men dengang ei. For i 2012 startet Falck Redning AS på ny opp en egen boligalarmtjeneste. Den kan du lese mer om her.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Personvern

Tjenester

Boligalarmer.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere leverandører på alarm til ditt bruk.

Jeg har en privat bolig

Jeg representerer et borettslag

Jeg representerer en bedrift