En dame med headset foran en skjerm

Slik fungerer alarmsentralene tilknyttet en boligalarm

De fleste som har vurdert å skaffe seg boligalarm har hørt ordet alarmsentral, men som med mange andre områder i alarmverdenen er det ikke alltid lett å skjønne hva det betyr.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19.08.2020

Faktisk er det to helt ulike typer alarmsentraler det kan være snakk om, og de to har vidt forskjellige roller for din alarm.

Alarmsentral bemannet av et alarmselskap

Den ene typen alarmsentral er den det er snakk om når et selskap reklamerer for «boligalarm tilknyttet alarmsentral». Dette er et kontor eller lignende, der vektere og andre ansatte fra et boligalarmselskap sitter og tar imot beskjeder fra boligalarmer rundt i de tusen hjem. En slik alarmsentral kalles også av og til en vaktsentral, eller alarmstasjon.

På vaktsentralen vurderes alarmmeldingene etter alvorlighet, for eksempel oppgraderes et brannalarmtilfelle om det slår ut på mer enn en brannalarm i huset. Vekterpatruljer informeres om alarmer som har gått i deres nærområde, så de kan rykke ut og undersøke boligen det gjelder, og samtidig ringer noen fra alarmsentralen til de kontaktpersonene du som boligeier satte opp når du anskaffet boligalarmen, for å høre om det er falsk alarm og informere om at alarmen har vært utløst.

Bilde av en boks på en hylle
Den fysiske alarmsentralboksen til Verisure ser slik ut og går under navnet VBOX.

Alarmsentralen i selve boligalarmen

Den andre gangen ordet alarmsentral brukes, er for å beskrive den tekniske sentralen i boligalarmen. Dette er en fysisk boks som hører med i alarmpakken du har valgt.

For å gjøre det mindre forvirrende omtaler man av og til dette som «hjertet av alarmen», men kanskje det hadde vært bedre å sammenligne den med en hjerne som mottar og prosesserer signaler og så sender disse videre. Alarmboksen tar imot beskjeder fra de ulike sensorene og detektorene i huset gjennom kabler, eller trådløst gjennom f.eks. GSM.

Om en av sensorene skulle slå ut, sender alarmsentralen beskjed videre til sirenene i alarmen, og sender samtidig beskjed til en bemannet alarmstasjon om man har avtale om dette. Ellers har også en boligalarm uten abonnement en slik alarmsentral, og noen modeller kan konfigureres så den sender SMS til deg som huseier, selv uten en bemannet alarmsentral.

Det er viktig at alarmsentralboksen ikke er plassert alt for synlig i huset, slik at den ikke kan saboteres av en potensiell innbruddstyv. Her vil en profesjonell montør kunne komme med gode råd.