Illustrasjon for trådløst nett

Fordeler med trådløs og kablet alarm

De fleste velger i dag en trådløs boligalarm, men enkelte velger å holde seg til kablede løsninger. Vi oppsummerer fordelene med begge løsninger.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 24.09.2020 13:26
{share}

Tidligere var alle alarmsystemer basert på kabler. Ledninger ble ført fra alarmsentralen og ut til hver av alarmpunktene, enten de var brannalarmer, innbruddsalarmer eller kameraer.

Fordeler med trådløs alarm

I dag er trådløse alarmer blitt standarden, og det er flere årsaker til akkurat dette:

1: Montering

Et trådløst alarmsystem er naturligvis langt enklere å sette opp enn et system der du må legge kabler rundt i hele huset.

2: Estetikk

I tillegg til at det er tungvint å installere kablede løsninger ser det dessuten stygt ut. På dette området er det trådløse alternativet åpenbart å foretrekke.

3: Pris

Trådløse alarmsystemer har blitt stadig billigere å produsere, og den reduserte monteringskostnaden bidrar ytterligere til å senke utgiftene.

Fordeler med kablet alarm

Enkelte sverger fortsatt til alarmer med kabel. Det er hovedsakelig tre grunner til dette:

1: Fungerer der trådløst signal ikke er mulig

Spesielt i industrier hvor man har atypiske bygg og maskineri som forstyrrer trådløse signaler vil det ikke alltid er være praktisk gjennomførbart med trådløse løsninger.

Les også: Hva er GSM og hvordan fungerer GSM-alarmer?

2: Enklere vedlikehold

Siden batterier kun må byttes i selve alarmsentralen sparer man tid sammenlignet med en trådløs alarm. Vær oppmerksom på at f.eks. røykvarslere likevel må byttes om lag hvert tiende år. Spesielt viktig er dette for ioniske røykvarslere.

3: Driftssikkerhet

Enkelte vil også ha innvendinger mot å stole på en trådløs løsning, og føle at kablet er tryggere.

Hvorfor flertallet velger trådløst

Vedlikehold og drift blir mindre utslagsgivende om man har en boligalarm med abonnement, siden dette da følger med som en del av pakken. Dermed blir pris og estetikk mer tungtveiende for folk flest. Det blir dessuten stadig enklere å koble trådløse alarmer til andre enheter i huset gjennom såkalte smarthus-løsninger, så for noen vil dette være en ekstra bonus.

Salgsstatistikkens tale er i hvert fall helt klar: Et svært stort flertall velger et trådløst alarmsystem, og de fleste alarmtilbydere har sluttet å tilby et kablet system på grunn av manglende etterspørsel.

Vurderer du å skaffe deg eller boligalarm kan du få et gratis anbud fra flere alarmselskaper gjennom Boligalarmer.no.