Sector Alarm alarmstasjon
Den bemannede alarmsentralen er bare en av to typer alarmsentral tilknyttet din alarm. Illustrasjonsbilde fra Sector Alarm sin alarmsentral.

Slik fungerer de to alarmsentralene tilknyttet en boligalarm

De fleste som har vurdert å skaffe seg boligalarm har hørt ordet alarmsentral blitt brukt, men som med mange andre områder i alarmverdenen er det ikke alltid rett frem hva betydningen er.

Faktisk er det to helt ulike typer alarmsentraler det kan være snakk om, og de to har vidt forskjellige roller for din alarm.

Alarmsentral bemannet av et alarmselskap

Den ene typen alarmsentral er den det er snakk om når et selskap reklamerer for "boligalarm tilknyttet alarmsentral". Dette er et kontor eller lignende der vektere og andre ansatte fra et boligalarmselskap sitter og tar imot beskjeder fra boligalarmer rundt i de tusen hjem. En slik alarmsentral kalles også av og til en vaktsentral, eller alarmstasjon.

På vaktsentralen vurderes alarmmeldingene etter alvorlighet, for eksempel oppgraderes et brannalarmtilfelle om det slår ut på mer enn en brannalarm i huset. Vekterpatruljer informeres om alarmer som har gått i deres nærområde, så de kan rykke ut og undersøke boligen det gjelder, og samtidig ringer noen fra alarmsentralen til de kontaktpersonene du som boligeier satte opp når du anskaffet boligalarmen, for å høre om det er falsk alarm og informere om at alarmen har vært utløst.

Verisure alarmsentral vbox
Den fysiske alarmsentralboksen til Verisure ser slik ut og går under navnet VBOX.

Alarmsentralen i selve boligalarmen

Den andre gangen ordet alarmsentral brukes, er for å beskrive den tekniske sentralen i boligalarmen. Dette er en fysisk boks som hører med i alarmpakken du har valgt.

For å gjøre det mindre forvirrende omtaler man av og til dette som "hjertet av alarmen", men kanskje det hadde vært bedre å sammenligne den med en hjerne som mottar og prosesserer signaler og så sender disse videre. Alarmboksen tar imot beskjeder fra de ulike sensorene og detektorene i huset gjennom kabler, eller trådløst gjennom f.eks. GSM.

Om en av sensorene skulle slå ut sender alarmsentralen beskjed videre til sirenene i alarmen og sender samtidig beskjed til en bemannet alarmstasjon om man har avtale om dette. Ellers har også en boligalarm uten abonnement har en slik alarmsentral, og noen modeller kan konfigureres så den sender SMS til deg som huseier, selv uten en bemannet alarmsentral.

Det er viktig at alarmsentralboksen ikke er plassert alt for synlig i huset, slik at den ikke kan saboteres av en potensiell innbruddstyv. Her vil en profesjonell montør kunne komme med gode råd.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Personvern

Tjenester

Boligalarmer.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere leverandører på alarm til ditt bruk.

Jeg har en privat bolig

Jeg representerer et borettslag

Jeg representerer en bedrift