En kvinne ser betenkt ut mens hun holder en røykvarsler og en skrutrekker.

Hvor bør røykvarsleren plasseres?

Alle boliger er påkrevd å ha røykvarslere. Men vet du du hvor den bør plasseres, og i hvilke rom?

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.09.2020

I 1990 ble det vedtatt at alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler. Med bolig menes leiligheter, rekkehus, privatboliger, hybler, fritidsboliger og hytter.

Røykvarsleren bør plasseres midt i taket på det høyeste punktet, minst 50 cm fra veggen.

Røykvarslere er livsviktige

Dersom du ikke har røykvarsler, risikerer du å få redusert forsikringsutbetaling ved eventuell brann, og en bot. Ikke minst risikerer du livet ditt – halvparten av omkomne i boligbranner manglet røykvarsler. Det er derfor svært viktig at du ikke bare har røykvarslere, men at de fungerer som de skal. Du bør teste batteriene i dem, minst én gang i året. En god huskeregel er å gjøre dette hver 1. desember, som er røykvarslerens dag.

Minst én røykvarsler i hver etasje

Har du en bolig som består av flere etasjer, må du ha flere røykvarslere, ifølge forskriften om brannforebygging. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje. Disse skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom, samt sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. I hus med flere etasjer bør varsleren monteres nærme trappa.

Mange vil dessuten anbefale å ha røykvarslere på soverom, ettersom mange branner oppstår om natta.

Unngå bad og kjøkken

Du bør unngå å plassere røykvarsleren på badet. Det samme gjelder kjøkken dersom det er lite, fordi du da risikerer at varsleren går som følge av matos. Plasser den dermed heller i gangen utenfor.

Optisk eller ionisk?

Det finnes to hovedtyper røykvarslere å velge mellom – optisk og ionisk. Forskjellen ligger i måten de oppdager røyk på. Den ioniske «lukter» røyken, mens den optiske «ser» den. Det er anbefalt å velge optiske røykvarslere, eventuelt med ioniske som supplement.

Les også: Optisk eller ionisk røykvarsler?