Røykdetektor
Brannvarsler er en samlebetegnelse der røykvarsler er en type. I denne artikkelen forklares de ulike variantene.

Branndetektor, varmedetektor og røykdetektor: Hva er forskjellen?

Begrepsjungelen i alarmbransjen kan av og til være vanskelig å ta seg fram i, og brannvarslere er intet unntak. I dag ser vi på ulike brannalarmer og hvordan de fungerer.
Røykvarsler
Røykvarslere har i mange år prydet norske tak, men få har kanskje tenkt igjennom om det er det mest brannsikre alternativet.

Røykdetektor

Også kalt røykvarsler. Dette er den typen brannvarsler de fleste av oss er kjent med. Alarmen slår ut på røykpartikler og branngasser. 9 av 10 branner starter med røykutvikling før flammene bryter ut.

Fordeler:

  • Relativt effektiv i å varsle brann tidlig i brannens forløp

Ulemper:

  • Gir lett falsk alarm (hvem har vel ikke satt røykvarsleren i gang under middagslaging?). Dette er igjen problematisk gjennom:
  1. Feilaktig utrykkning fra brannvesen
  2. At alarmen slås av og glemmes å slå på
  3. At alarmen ikke tas alvorlig når det gjelder ("ulv, ulv")
  4. Støy og alt det medfører
Varmedetektor
Varmedetektorer kan gjøre områder der en tradisjonell røykvarsler ikke fungerer mer brannsikre.

Varmedektor

Varmedetektorer slår ut når temperaturen i rommet overstiger et visst nivå. Den ignorerer røyk, gass, damp og støv og fokuserer kun på varmeutvikling. Dette fungerer godt ved flammebranner, siden temperaturen øker raskt og spesielt i taket.

Fordeler:

  • Unngår falsk alarm i potensielt røykfulte områder som kjøkken og i nærheten av peisen
  • Fungerer i rom med vanndamp, som for eksempel bad (men kan fortsatt slå ut på temperatur om du liker varme dusjer og ventilerer dårlig)

Ulemper:

  • Ignorerer røyk fra reelle branner
  • Reagerer sent på ulmebrann
Flammedetektor for UV-lys
Flammedetektorer brukes mest i industrien. Denne utgaven baserer seg på UV-lys.

Andre typer branndetektor

Foruten røyk- og varmedetektorer finner det en del andre branndetektorvarianter som gjerne brukes i litt spesielle tilfeller:

Flammedetektor

Brukes på oljerigger og andre steder med brannfarlig materiale som kan gi flammebrann. Detektoren slår ut når den kjenner igjen branner basert på infrarød eller infrarød stråling. På grunn av den høye prislappen brukes denne typen alarm nesten utelukkende i industrien og vil ikke inngå i en standardpakke på boligalarm.

Aspirasjonsdetektor

En form for røykdetektor som baserer seg på at det suges luft ut av rommet. Detektoren sitter altså ikke i selve rommet. Brukes for eksempel i en del verneverdige bygg.

Varmedetekterende kabel

En form for varmedetektor der en kabel er varmefølsom, i stedet for selve alarmen. I disse dager bruker de aller fleste en trådløs boligalarm, så denne formen for detektor brukes i hovedsak i industrien, for eksempel på transportbånd.

Hvilken brannvarsler bør du velge?

Valget av type brannvarsling er først og fremst en avveining mellom brannsikkerhet, sjanse for falsk alarm og pris. Generelt sett bør alarmene være seriekoblet, og ikke frittstående.

Om du ikke ønsker å bruke mye tid på egen research og er forberedt på å betale et stort beløp "up front" kan man gå igjennom et boligalarmselskap som tar seg av alt fra behovsvurdering til montering og drift som en del av en abonnementsløsning. I så fall kan det være smart å få et anbud på boligalarm med brannalarm.

Uansett hvilken form for branndetektor du måtte velge, er det viktig at du forsikrer deg om at den er FG-godkjent.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Personvern

Tjenester

Boligalarmer.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere leverandører på alarm til ditt bruk.

Jeg har en privat bolig

Jeg representerer et borettslag

Jeg representerer en bedrift