Skyggen av en innbruddstyv - Illustrasjonsbilde
En innbruddsalarm har påvist effekt i å redusere risikoen for innbrudd.

Effekten av en innbruddsalarm

Er det egentlig noe vits i å skaffe seg innbruddsalarm? Det er et spørsmål alle som vurderer å kjøpe alarm vanligvis stiller seg før eller siden.

Det korte svaret er ja. En studie gjennomført av NHO Service, FNO og Prognosesenteret viser at det var hele 25 ganger større risiko for innbrudd om du ikke har FG-godkjent alarm tilknyttet vektertjeneste. Det er også andre positive effekter av å ha et slikt alarmanlegg.

Her er de fem viktigste effektene av å ha tyverialarm:

1) Avskrekking

Det er ingen tilfeldighet at studien fokuserte på minsket innbruddsfare. For de fleste er nok avskrekking en av de viktigste grunnene til å skaffe seg en innbruddsalarm.

Selv om du skulle ha aldri så god innbruddsforsikring er det en egenverdi i å ikke måtte bruke tid på forsikringssaker og oppryddning i etterkant. Det er også godt å slippe den psykologiske belastningen fra å vite at et annet menneske har trengt seg inn i din bolig uten din tillatelse.

Spesielt om du har et boligalarmsystem knyttet opp mot en vektertjeneste er det få skurker som tør å ta sjansen på å bryte seg inn, når det ennå er såpass mange andre lettere offer som ikke har sikret boligen sin.

Du er imidlertid ingen dårlig nabo hvis du skaffer deg boligalarm - tvert imot viser en studie gjennomført av forskere ved Rutgers University at sikkerhetseffekten av boligalarm har en positiv effekt også på husene i nærområdet ditt. Sånn sett kan det også være bra å oppfordre naboen til å skaffe seg alarm, så du får maksimal effekt av din egen.

Innbrudd i hjem uten boligalarm
Selv om tyven skulle ta sjansen på å bryte seg inn, vil en øredøvende alarm sende de fleste på sprang og i det minste redusere betydelig hvor lenge innbruddet varer.

2) Vanskeligere å gjennomføre innbrudd

For frekkere tyver som evtentuelt tar sjansen på at alarmen er av, vil en alarm med høyt lydnivå få alle andre enn de mest hardbarkede kriminelle til å legge på sprang.

Desibelnivået i moderne alarmer gjør det nesten uutholdelig å oppholde seg i huset, og gjør det så å si umulig å konsentrere seg, så tyven ikke kan praktisere sitt håndverk.

3) Nabovarsling

En alarm med høy lydstyrke vil også kunne gjøre naboene oppmerksom på at noe er på ferde, så de tar kontakt med politi eller kommer for å se at alt er som det skal. Bare pass på at du ikke "roper ulv" for mange ganger ved å utløse alarmen ved en feil.

4) Rask respons

For tyverialarmer tilknyttet vektersentral er selvsagt et viktig aspekt at man får betraktelig raskere respons fra sikkerhetspersonell enn man vanligvis kan vente av politiet.

Vekterselskapene har til enhver tid patruljebiler kjørende klar til utrykkning, og i motsetning til politi som må prioritere din henvendelse i sammenheng med det generelle kriminalitetsbildet er vekternes eneste jobb å respondere på slike henvendelser.

Med tanke på antallet falske alarmer prioriterer vanligvis ikke politiet innbrudd som ikke kan verifiseres av øyenvitner. Om du skaffer deg en alarm med fotodetektor vil i tillegg bilder av innbruddet sendes til sentralen, slik at de raskt kan sette inn en passende respons, og eventuelt kontakte politi i tillegg med all nødvendig informasjon.

Vær klar over at vekterne ikke bruker blålys og må forholde seg til trafikken. Selv om de ikke skulle ta en innbruddstyv på fersken vil de både kunne begrense tiden denne bruker på å gjennomsøke huset og rette opp skader, som for eksempel knuste ruter. Sistnevnte er spesielt viktig om man skal være lenge borte, for å blant annet unngå ytterligere skader fra vær og vind.

5) God nattesøvn

Man skal ikke undervurdere den psykologiske effekten av å ha alarm. Det å vite at du vil bli varslet om noen prøver å trenge seg inn i huset ditt, og at hjelpen i så fall er nær, gir en ekstra trygghet for både deg og de minste i huset.

De fleste moderne innbruddsalarmer har to ulike settinger: En med sensorer som slår alarm ved enhver bevegelse, og en annen som kontrollerer at vinduer og dører er lukket. Sistnevnte - såkalt skallsikring - går fint å ha på, selv når du er hjemme.

Om du er interessert i mer informasjon om innbruddsalarmer kan du enkelt hente inn tilbud fra de store alarmselskapene her: https://boligalarmer.no/innbruddsalarm.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Personvern

Tjenester

Boligalarmer.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud fra flere leverandører på alarm til ditt bruk.

Jeg har en privat bolig

Jeg representerer et borettslag

Jeg representerer en bedrift